Att inte ha en svensk jul

japp, vi klarade det, vi har" firat julen" har, det vill saga, nastan ingenting.

pa tisdagen var vi i Kruger Parken och sag massa djur, elefant, noshorning, zebra, giraff, buffalo, flodhast, krokodil, massam "smadjur som inte ar lika viktiga" men som svensk och turisk tar man kort pa vart som en ror sig, voi ska dit i januari Emelie och jag och da hoppas vi pa mer.

pa onsdagen den 23 var det bara allmant segt, att veta hur mycket mys och forberedelser som man har hemma vi den tiden gjorde att det jag somnade vid 21, valdigt trott, pa julaftonsmorgon sa var det varmt, det var galet varmt och det kandes inte som jul. men vi akte in till Hazyweiv for att komma ifran och ata varna egtn jullunch pa ett ute stalle, vi kopte aven julklappar till familjen, vil;ket uppskattades mycket, till mamma kopte vi hudkram och duschkram, pappa fick en pannlampa, eftersom strommen ofta gar, systrarna fick orhangen ena broderna fick en lovsongsskiva och den andra en t-shirt efter som hans favortit som var rod hade gatt soner ett tag innan vi ko, sa han fick en ny och han blev sa glad over den. det varmde.
men familjen hade dock skaffat en liten gran for varan skull, sa den var nice.

pa natten mot juldagen kunde jag itne sova for det var sa varmt sa var uppe och laste Steig Larssons bok som jag redan last en gang, men val;digt brea, och man fick ltrie kansla av den svensvka vintern igen.
har kollat runt lite p[ bloggar idag och det varkar som manga hade en vit och fin jul, det gillas.

pa kvallen delade jag och emelie julklappar och hon fick badsaker och en nalle som hon dopte toll Gerad, sa kan hon ha nan att krama nar hobn langtar hem. fick ett silverarmand av henne som var jattfint, men ltie for stort, ska fixa det nar vi kommer tillbaka.
vi lyssnade lite pa julmusik och ahde det mysigt.
pappa ringde pa eftermiddagen och pratade med bla, faster, kusiner, syskon. det gjorde mig lite ledsen, men nasta ar:)
\
pa juldagen var det kyrkan som galde, att hora julevangeliet pa tsonga, och stilla natt, det var en kansla ochd et var varmt, sedan blev vi hembjudna till en trevlig tjej som gjorde en god lunch och som ar ltie aldre, ca 25 vilket gor att hon pratar mer och latt att umgas med.

sen var det itne mycket emr, satt hemma pa kvallen och vantrade pa att tiden skulle ga, da det kanns anda ganska bra, siktade in oss pa att vi skulle aka till Durban pa mandag.

igar vae vi i kyrkan, och ahde det nice, inte sa varmt och skont, hade dock juvudvark nar jag kom hem, som en timme tillsammans med Themba, som somnade bredvid mig, en 9 arig kille som ar och bor emd oss udner helgenra. han har tagit mitt hjarta, vill ha med honom hem!

var och lyssnade pa koren nar ungdomarna sjong igar, lite svart att fatta nar det iten ar pa engelska, men de ska borja med det nar vi kommer hem. sa det var trevligt, kvallen hemma betod av lite bus, bak och disk. men trivs anda bra, anev omd et forekommer lite problemn ibland. 8 syskon pa morgonen, varav en(min rekompis) itne har alls bra morgonhumor innan hon far sitt kaffe:)

snart gar bussen till Durban, om 5 timmer, sak sova lite innan och lasa.

kopt Twilight bockerna, de 2 forsta, sa ska foroska hanga med lite. engelska med sa har ska det tranas, tanker pa engelska nu, vulket vi gillar, pratar med emelie pa engelska ibland. haha/


hoppas ni har det bra hemma!

Kram Anna

God Jul!

skrev ett langt inlagg med det verkar inte ha kommit fram.
vi har vart pa en konferens i helgen och knytit massa nya kontakter med folk som vart i SVerige och som njudit runt oss till deras forsamlingar.

snart ar det julafton och vi ska ivag till ett stalle i narheten med familjen Sibiya som ar dar pa semester och vi ska dit en dag, sedan aker vi till Durban igen pa mandag eller tisdag forb att fira nyar  dar.




GOD JUL FRAN OSS!


Lite blandade bilder




Detta med bilder ar inte sa starkt och det gar inte sa fort, men med denna bilden vill jag bara onska en riktgit GOD JUL TILL ALLA ER DAR HEMMA!


vi skulle ga in pa ett stalle dar det bara fanns amssa ormar och spindlar. for er som kanner mig HATAR jag spindlar och ormar, speciellt ormar, sa det var bara att bita ihop.




Emelie och jag tog en promenad en eftermiddag vid havet och hade det nice, runt 25 grader och hora havets brus mot stranden, det ar vad jag kallar lycka.








nar vi bodde i lahenheten hade vi denna underbar utsikt, 30 meter fran havet, det var underbart att sitta dar pa kvallen/ morgonen och ata frukosten och kvallsmaten och hora bruset fran havet.



Fomani, Glen och en till ja inte vet namnet pa.

tre av mina killar i skolan, Fomani, en favoritkille, vilka kramar han kan ge och Mitla och en till jag inte vet namnet pr., underbara goingar



sa ser det ut och pa den sitter Emil, min nalle som ar med pa resan

varan sang som vi delar pa, Emelie och jag, borjat vanja oss vid det nu, aven om jag rullar:)
Emil fick folja med pa resan, nallen jag haft sen jag var 1 ar. verkligen behovligt ibland.




vi var pa Shaka Sea World nar vi var i Durban och kollade pa Delfiner och lite andra djur, hajar och pigviner och ett STOR auquarium, underbart. delfiner ar sa fina.



En bild pa mig och min Tzoni, underbara favoriten, vet inte om man far ha det dock, men jag ahr det och jag vill ha med honom hem:) igar i kyrkan kom han fram och satte sig i mitt kna, och inte trffats pa 3 veckor. undrea om nagon skulle marka om han forsvann..:P



ja, som sagt, vi var turister.

Ater i Mkhuhlu

japp, nu har vi vart tilbaka ev vecka ungefar, och det var varit liite segt, men samtidigt sa har det vart aventyrligt.

vi anlande fran Durban till Neilspruit pa tisdagen och blev upphamtade av foraldranra och lilla systern i familjen, de andra syskonen var inte hemma, vilket jag tycket var lite skont eftersom det ar inte alltid lika lugnt nar alla ar hemma pa samma gang. vi stannade pa ett stalle, ett av de storsta shoppingscentrerna i Neilspruit, och dar kopte jag mig en Bibel pa engelska, en bok och en "termos att ta med" det var en rikigt fint och lite dyrare an i SVErige, men tror inte att jag kan fa en med samma kvalite eller samma utsmyckning.  sa det fick folja med mig hem.

val hemma packade vi upp, stadade lite och at lite innan vi somnade.
pa onsdagen var det helgdag, sa vi tvattade och sov mest, sedan gick vi hem till mama Aggie och papa Sibiya for att halsa pa dem.

vi skulle aka pa en konferens torsdag-lordag sa det blev stortvattning och packade igen.
nar vi val kom till konferensen sa var det verkligen pa the country side. MEN de hade nya duschar. galet vad bra,
och vi traffade sa manga trevliga och snalla manniskor och flera av dem har vart pa Korteboskol;an, vart i Mullsjo, Jonkoping och kunde lite fraser pa svenska. det varmde mitt hjarta en del och insag hur bra vi ahr det som kan komma hit och fa ett stipenduim till det
det var flera av de vi pratade med som vill att vi skulle komma och besoka dem, vilket kommer gora att varen har kommer. eller sommaren for oss.
vi var inne i stan lite och shoppade pa fredagen for det var mest ekonomi och saker da, sa papa Sibya tycket att vi kudne gora det.
vi blev presenterade for allihopa pa scenen av mama Aggie och berattade lite om oss och sa att vi inte bara var Step Outare utan att tiden ahr betyder att man hittar sig sjalv och utvecklas som manniska.

idag ahr vi mott pa en kulturkrock som fatt mig att langta hem valdigt mycket.
vi vaknade av att det knackade pa dorren och inget mer nar jag gick ut for att fraga vad det var, sa sa de att vi skulle stda med att de var klara. da sa vi ifran ochs a att de faktiskt far saga till nar det ar saker vi sak gora, for de tror att vi ska veta vad som hander. och jag forsokte forklara t aven om vi vart har i mer an en manad kan det vara jobbigt att anpassa sig, speciellt denna veckan nar det snart ar jul.
men vi klarar det nog och pa julafton eller pa onsdag kommer vi aka till det stallet familjen Sibiya ar pa semster nu for att vi sak komma ifran sa det ser vi framemot och pa mandag aker vi tillbaka till Durban igen for att vara dar over nyar. 29 december till 5 januari. lite jobbigt att bussen tar sa lang tid, men det ar det vart.

igar hade vi den varmaste dagen, vi var i kyrkan 3 timmar pa mote, sedan massa andra saker och det var 45 grader varmt.
hort att det ar kallt hemma i Sverige, och vi skojade om det lite att det ar typiskt att det blir kallt nu anr vi ar borta, den forsta rikigta vintern pa nagra ar och da ar vi har. men vi ska fira lite vinter i april, for det kan fortfarande vara lite kallt da:)

Ha en rikigt God JUL och hoppas att ni inte fryser sonder, medans vi inte ska svettas sonder:)

KRAM ANNA

Sista dagen i Durgan

japp, vi ahr hall pa fram och tillbaka att forsoka hitta biljetter och sant som ska stamma overens med nasta bussar och massa saker, sa nu ar vi nastan pa vag, kl 23.00 varan tid aker vi hem och kommer hem vid 4 imorrn, sedan ska vi pa en konferens hela helgen sa det ommer att vara full rulle.
men nu ar vi redo for att lamna paradiset och komma tillbaka till verkligheten. det ahr vart galet bra har, har blivit en del stunder i solen, turer ner till havet, promenader, fruktsallader, sova lange, och bara vara.
tyvarr ar detta med bilderna lite segt, ahr tagit massa, men ska foroska pa det senare ikvall, det maste komma upp lite nu och inte bara text.

det har kommit manniskor under veckan vi vart har och vi har lart kanna mycket nytt folk, aven om det bara ar for nagra dagar, kan verkligen tanka mig att backpacka langre fram i livet, men ser mykcet och man umgas med mycket nytt folk, alskar det verkligen.

i lordags var vi ute och at ett gang, det var nice, aven om de vi akte med drack en del mycket, och de blev valdigt forvanade nar vi inte drack nagonting och fragade om vi verkligen kunde ha lika kul som de.
det ar nagot som ar likadant hemma, att man maste dricka alkohol for att ha kul, men jag tror att jag var uppe och dansade minst lika mycket som dem, och skrattade lika mycket.
igar hade det grillfest pa eftermiddagen och bjod in oss, och da satt jag och skrattade hela tiden for de var valdigt galna och roliga, varav det var flera stycken som trodde att jag hade druckit, men icke, det var coca cola for hela stlanten. det ar valdigt billigt med det har, en liten vanlig koster ca 7 kr, vilket kan vara lite farligt, men iaf.

Tony, en man som bor har lagar mat varje kvall, for ca 30 kr, det ar rikigt nice, han gor god mat, aven om den kan vara stark ibland, och da sa han att han skulle krydda mindre for min skull.

vi har vart nere och jagat krabbor vid havet pa natten det var nice, aven om emelie blev biten, emn det ar en udnerbar kansla att sta med fotterna i indiska oceanen nar det ar natten innan Lucia. ett minne for livet.

jag har fjallat bort allt jag brande mig, det har kliat valigt mycket, men nu har brannan lagt sig och jag ahr nog aldrig vart sa brun, verkligen inte i december.

idag ar det 4 mandaer tills vi aker hem, galet, vi ahr bara vart har i 6 veckr, denna veckan 7 men vi ahr lart noss mycket, sett saker och verkligen kant skillnaden pa sverige livet och det SA, (svarta och vita)

hort att det ahr kommit ltie sno hemma,. hoppas det haller i sig, vi har bara runt 20 idg och mulet, mend et ar skont, sen ska vi ner och bada innan vi aker hem.

ta hand om er hemma.
kram ANna

Att lyssna pa Peter Joback pa en strand vid Indiska Oceanen.

japp, det gjorde vi igar. jag hade ju da brant ig en hel del pa aren och magen, men med ett par surfatshorts och ett tublinne(en t/shirt som emelie hade lanat av sin mamma Suzanne(tack), och massa solkram sa gick det och fargen ahr lagt sig mina vanner, jag ar BRUN(och rod) men underbara kansla. Idag ahr jag namnsdag med, det ringde min Faster Elisabeth om och grattade mig innan, aha, vad glad jag blev, det kandes bra att fa hora av nan mer dar hemma an mamma och pappa. tyvarr brots det sa det var lite trakigt,

Tack for att du ringde, saknar att hamta Pepita(en liten hund) for en promenad och ga ett tag. fast det ar nife att ga pa stranden med.

Idag var vi pa Sea World. det finns massa delfiner, hajar, fiskar och allt mojligt, och inte nog emd det, vi gik in i ett ork augarium. massa ackliga ormar!~ fattar inte varfor vi var dar, blundade forsta varet vi var dar inne.

shoppade ltie sovunirer, och vi var tva riktiga turioster idag, med kamerani handen sa fort natt rorde sig nastan.
imorrn ska vi byta boende igen, fran varan fina lagenhet till ett mindre rum, men det far ga det mewd, lite mysigt. och det ar skont att ha en egen sang att sova i i stallet for att dela en 120 centimeter sang, speciellt nar jag tar sa mycket plats och ror pa mig, som emelie sa"jag vet itne allt du gor nar du sover"

harom dagen pratade vi om att bada itne kunde sova en natt da sa han"varfor vackte du inte mig, jag sov inte." det var galet kul i sammanhanget, men men:)

mamma ringde och sa satt mormor inte madde bra, hon ligger nu pa Ruhov i Jonkoping nedsov och ska ta massa prpver fr att se vad det ar, jag hoppas vewrkligen att det gar bra, for just det om man ska aka hem eller inte. det kommer jag gora, om det behovs, men fragan ar om man vill tillbaka.

snart aker vi tillbaka till familjen och kanslann ar blandad, for jag trivs, mend ewt ar skont att vara pa egen hand, men just i en familj, nar det kanns som man ar i vagenm, det kan gora att man inte rikigt orkar var asocial och har ork till att forsoka mer. mnen det komemr att ga, for nar det val ar januari sa kommer det ga fort, men vi ahr kommit pa att denna julen kommer bli tuff, jagar saker pa att tararna kommer komma mer an en gang, samtdigt ar det bara 2 dagar sa det ar, fr pa nyar ar vi ute och reser igen, nanstans och blir bruna.

vi klarar det.

glom oss inte bara i dina julforberedesler. och STINA CARLSOn alias min syster yster, var radd om dig, och ta hand om din mage, ta en preomenad och sov mycket. du branner ut dig och det ar itne skolan vart. alskade syster.
och Andreas, broder Carlson, han haller pa me sina egna saker. saknar er 2.

ta hand om er! kram

Sol, vind och vatten-det ar min verklighet

japp, idag ahr det vart sol i Durban, och Emelie vaknade redan vid 07.30 och skulle ut och lagga sig for att sola, sa vad gor man ite, vi packade ihop alla vara saker, for vi skulle byta till lagenheten idag, och gick ner och la oss, fram till kl 12, da hade vi fatt farg, gick upp och kakade och hyrda Body Board, galet vade kul det var. kom lite for langt ut bara innn jag fick in tekniken, och det var itne nice att fa en kalsup, kan tillagga att detta vatnntet ar galet salt, men men, jag ahr fatt farg och det ville jag,

vi behovde verkligen ha denna semestern, aven om det bara var 6 veckors sedan vi kom, men jag har nog ite insett hur pafrestande det kan vara att komma till ett nytt land, en ny familj och en ny kultur. men det ahr gatt bra har, detta packbackers Bed and Breakfast ar super, alla ar sa snalla och goa.

i natt vackte emelie mig, att det stod ngon utanfor dorren, pa varandan, hoppas verklign inte att det avr det, se sa idag att det kunde vart vakten som gar runt och kollar. hoppas pa det.

detta med bilder horni, det skulle komma upp idag, men det ville sig inte, hoppas att det vill det senar,. for har massa bilder att visa er som jag vill att alla ska se.

hemlangtan har lagt sig, men det finns lite blandade kanslort att aka tillbaka till familjen pa lordag, men det klarar vi bra. hade vart skont att vara hemma over jul, men det klarar vi bra, jag och emelie, nojer mig med att lasa andras bloggar om alla saker att fixa:)

ta hand om er!

kram

Durban, staden som inte har sol

nar vi kom fram idag erfter mycket om och men, en jobbigt buss resaoch en taxi som inte rikigt hittade sa var det regn, men inte kallt, emeli och jag fick honeymoon sviten. somnade fran 10.15 och sag pa tv sen, sen at vi i matsalen tillsammans ed en de andra gaster och koken, Tony hade lagat mat, den gdaste vi atit sen vi kom hit, internet ar BRA OCH BILLIGT har, sak lagga upp massa bilder i veckan tankte jag.

nar vi skulle duscha idag hande det en indident, Emelie skulle ta sin handduk, och utanfor stod det 2 killar, och Emelie skrek, kan lova att hon skrek.. jag tyckte att det avr kul, men det var det egentligen inte..
nar hemlangtan ar lite stor far man ta sana saker,

ikvall har de bjudit med oss ut lite, sa vi får se om vi hänger på, hade vart skönt att bara vara, men iaf.

men vi lever iaf, och hoppas kunna sla lite snart!

Mellanlandning i Johannesburg, i vantan i bussen till Durban.

japp, efter mycket om och men kom vi ivag till mellanlandningen i Johannesburg, det galler att halla hart i sakerna. det ar ju en av de staderna i SA som inte ar superbra att vara i, och har sitter vi, men men, som sagt ar det rba att det finns internet och att det ar billigt, det kostar bara 15 rand for en timme. och innan har vi batalt minst 60. sa det rullar pa, men just nu ar jags a seg att resan kommer kannas annu langre och jobbigare. men det ska ga, imorrn ligger jag och solar, och badar ihavet, det ni, underbara kansla:)

internet pa sana har stallen ar inte superbra, men det far duga, langtar just nu efter att sitta hemma i min soffa med men laptop och bara surfa runt utan att behava tanka pa tider. snart sa:)

igar hade vi tvatt dag, inte bara mina och emelies klader, ALLAS  klader, det ar inte som hemma nar man sorterar, lagger in det i maskinen och det ar klart att hanga upp, nej, forst sa tar de vittvatten, for att de haller bara i vattnet en gang, sedan kor de kladerna i samma vatten,  ALLA kladerna, kan lungt saga att det inte ar rent sen. forst sa kor maskinen, sedan far man ta och lagga kladerna i badkaret och sjalva ut tvattmedlet, sedan lagger man det i en balja med skoljmedel sedan lagger man det i ett slag av torktumlare och seda hanger man ut det, det ar ett helt goretag och jag lovar, kommer UPPSKATTA att tvatta nar jag kommer hem, hadan efter ska vi tvatta allt, men nu ligger en del hemma i garderi\oben, och en del i vaskan, men som ni vet, jag kan inte packa bra, och tar ju ALLTID med mig  for mycket, tror aven att shoppingen kommer bli en del dar nere med, sa det blir nogbra..:) vi ska bo pa ett bed and brekfast som ar for SURFARE, men halla?! ska vi halla pa med sant?? kan verkligen se framfor mig hur vi ligger dar och sprattlar i vattnet och skrattar. sa jag vet inte, och om det kommer springa runt och vara massa surfarkillar, hm, det far vi se hurdet gar, men samtidigt, detta ar mitt levs resa och jag kommer njuta varende minut av att vara ivag och bara ha semseter, familjelivet hemma kan bli lite for intensivt sa det kommer nog bli bra:)

pa mandag ska vi traffa mama Tjockis, (hon jobbar pa forskolan och ar en verklig big-african-mama. hon ska dit och shoppa och ska visa oss de billiga stallena. det kommer bli skont att traffa nan vi kanner. annars har vi val inte massa planer, ga ut och kaka lite, mycket frukt blir det nog och bara vara.

kan saga att nar man tanker efter, sa langtar jag hem, men hemma ar det kallt och snart jul, har ar det sommar och varmt, och jag har mitt livs resa.:) sa darfor ska jag och emelie fira midsommar den 24 december. vi fornekar att julens hysterier existerar och att det bara ar  en fasad vi har hemma i sverige, for det har jag lart mig har, att det behover itne vara sa som vi har det hemma. MEN nasta ar sak Emelie och jag borja forbereda redan i oktober, (typ nar pappa fyller ar, sen ar det julfirande som galler)

nu ar snart tiden ute, men jag ahr ett afrikanskt nummer efter mycket om och men:+27729083443

TA HAND OM ER HEMMA SA KOMMER DET MER!!

KRAM ANNA