Pa grund av sjukdom har bloggandet uteblivit.

japp, efter en ganska fartfylld vecka pa forskolan sa vaknade jag upp pa onsdagen och emelie sa att jag var rod i mitt hoger oga.
ingen fara tankte jag och gick till forskolan.
men nar vi komhem kliade det, och gick och kopte ogondroppar som skulle hjalpa, torsdagen och fredagen sa var jag hemma och kliade mitt oga. holl pa att bli sa galen pa det. onskade att ajg ahde kunnat gora som han i pirets filme, ta utn det och skoluja av det:)

pa fredagen sa tog mandla och agatha med mig till sjukhuset for att fa nya ogondropparav en lakare och sa.
pa eftermiddagen madde jag battre och det kliade bara. pa eftermiddagen gick vi hem till mamma aggie for att visa ogat och saga att jag madde bra, nar jag kom hm darifran sa somande jag pa en gang och nar vi skulle ata sa kom emelie in och g\fragade om jag sov, hon kasnke pa mig och da tog jag febern som visade sig ligga pa 38,1 och efter en timme 39.2.

foraldrarna Kozha kollade till mig ochs a att det kasnke var bast att aka till sjukhuset for det kunde vara malaria.
DET ar typiskt att det blev jag som vi skamtade om efterat. GILLAR INTE SPRUTOR och sant.
tog tva blodprov for malaria. och fick dropp i hogerhanden ochs kulle sitta i korridoren och vanta med ems och agatah. blev lite hemlangtan da och borjade grata rikigt myckety for detta vara inte mitt afrika som jag hade tankt mig.

vid kl halv ett pa natten fick jag traffa doktorn, som konstaterade att ogat hade gett utsslag pa mandlarna, som jag har sana problem med och sedan ahde det gett den hoga febern.
sa det avr vila och dricka mycket plus massa piller..

sa eefter 6 dagar med feber slappte det. HAR ALDRIG VART SA RASTLOS OCH UTRAKAD.
det gjorde att hemlangtan har vart stor under veckan, tararna vart manga och kant mig hjalplos och oforrstad.
MEN har pratat mycket med folket hemma och nu ar det itne langt kvar/. jobbigt att tanka det med..
februari kommer ga fort, det gor det alltid...
har dock kort bil med vanstersidan for forsta gangen. det avr galet!

som nar ems skulle forklara for sin mamma att de korde pa fel sida(istallet for att saga att de har vanstertrafik) sa sa hon:mamma, de kor pa samma sida som i england. det avr inte kul egentligen, men min rastloshet gjrode att jag skrattade mycket:)

en annan sak som ar lite jobbig nu ar att vattnet inte funkar i huset, eller det funkar men ar avstant pga av natt sa det gor att man far hamta vatten ute i en tunna, koka det och sedan halla o en balja pa golvet..dewt funkar bra for afrikanerna som itne har samma hartyp, men de kanske inte rikigt forstar att vi inte har samma och behover fica det med. men det ska ga:) alltid bra med nya erfarenheter:)

ogat ar fortfarande konstigt, men jag kalrar detta och jag vet att snart star vi hemma igen och langtar tillbaka.

det som glatt mig mest i veckan ar att syster har tagit korkort och ska ga pa balen. det gor att jag ahr natt att se framemot nar vi kommer hem..

HOPPAS NI HAR DET BRA HEMMA OCH NJUTER AV SNON!

kramar Anna

lite bilder.


barnen ater frukost pa forskolan.



jag och en av systrarna. agatha 22 ar.







Mandla och hans bror Themba



jag vet, Tzoni igwn, men om han inte far folja med hem maste han iaf fa vara med pa bilder:)



mama Dudu med lille Thembi.

Forsta veckan pa forskolan

japp, nu har forskolan dragit igang igen.
i onsdags sa borjade vi och vi var dar i tid, redan fran forsta studen motte vi Thembi, 3 ar som verkligen gallskrek efter sin mamma. sa synd om honom, han ar inte van att vara utan henne.
vi gick in och halsade pa alla lalarna och motteas av ca 20 na barn och 10 av vara gamla. det var mycket grat, skrik och trostande de forsta timmarna, vissa av de nya barnen tog for sig mycket mer, medan det tog ett tag att fa fram ett leende hos de andra.

dagarna som har gatt nu ahr barnen varit lite galna, skrikit och slagit varandra. men det gar framat och det ahr blivcit en vana att ha dem bak pa ryggen, som de afrikanska kvinnorna har det. latt att jag ska ha mina barn sa.

vi vhar vart i kyrkan mycket med, efetrsom fastan haller pa tills imorgon, sondag.
det rullar pa och vi har passaerat datumet for 2 1/2 manad. vart har tiden tagit vagen??

i februari och mars kommer vi aka runt en del, sa det kommer bli mycket att se.


tyvarr ar det fortfarande lite kampigt med familjen, men hoppas pa att det kommer bli battre nu nar vardagen drar igang for alla igen och inte bara oss. men det ar tufft att kanna att man lite ar i vagen, mycket at detman gor ifragasatts och att det alltid ar nagot som ar fel, men samtidigt ar jag sa stolt att vi har lamnat var komfortszon och vagat oss ut till det vi gor, for jag alskar det verkligen och planerar ltie smatt om mna kan ta med sig Mhkuhlu hem, och ha det i ett horn och man kan komma hit nar man vill, sedan fortsatta vardagen hemma i sverige.
eller om det ar mojligt att ta med barnen hem?

man far sa mycket gladje och karlek av dem,sa man blir helt varm i hjartat av dem nar man ser dem och de vill sitta i knat. till skillnad fran barnen i sverige kommer de fram och satter sig i knat, och bara myser, det ar nice. synd att sproket ar ltie upp och ner for oss, men barn ger sa mycket karlek, och det kanns i hjartat.


i eftermiddag ska vi hem och stada varat rum, till kyrkan och bara ha en nice kvall. saknar dock helgerna hemma nu. men eftersom vi ska ivag sa mycket andra helger sen sa vill vi vara hemma denna helgen.

hoppas ni ahr det bra hemma i kylan. idag ar det faktiskt lite kallare, aven om det ar varmt, men nu ar det bara runt 25. i veckan ahr det vart 43. PA TOK FOR VARMT!

ha det bra hemma! kramar Anna

Lite bilder



vi var i Kruger Parken den 21 december och sag en noshornongar, ett av de djuren som ar "the big 5"





vi sag aven zebror, fast de ar ganska skygga.



vi stotte pa en enefant som var gammal, hanngick sjalv och de lever annars i flock.

Det är varmt!

efter mycket forsok sa funkar inte bilderna idag det ar sa synd, har massa nya att visa. men emelie har fatt upp en del, sa kolla hennes blogg:emgoesafrica.blogg.se dar har ni en del fran den senaste tiden.

nar vi kom tillbaka till Mhkuhlu i forra eckan avr hemlangtan stor och emelie var lite smasur pa allt och ville aka hem, men efter mycket om och men ahr vi lyckats att fa denna veckan att ga med det har vart bon och fasta denna veckan vilket har gjort att emelie itne har atit emr opa kvallen(hon har inte vart sa kontaktbar vid vissa tillfallen) medan jag ahr atit frukost och sedan pa kvallen:)

det avr vart kul att se hur konkret det kan vara med bon och fasta, det har vart aktiviteter i kyrkan varje kvall och det har gjort att det har gatt fort..

manga av de aldre ungdomarnar har akt tillbaka tilld e storre staderna for att plugga igen, det kanns sa tomt fr manga av dem har vi umgatts med riktigt mycket. det kommer bli tomt utan dem!

emelie ar gett sig pa att doda lite honor men jag ater hellre mango som ar varma fran solen:)

pa onsdag borjar skolan igen och det kommer bli kul att traffa alla barnen igen, saknar dem alsigt mycet nu, men det kommer bli intenstivt.

vi ahr blivit tillfragde om vi vill aka till Zimnbabue och se Viktioria fallen, (vattenfall som tillhor varldens sju unervark) det tackar man ju itne nej till, ska bara se till nar det blir, det skulle vara sa underbart.

annars har det inte hant mycket.
vi har det bra, och det ar varmt, tillskilland fran hemma vad vi har hort, men tror att vi vill ha kyla lika mycket som alla hemma vill ha varme.

hoppas ni har det rba hemma nu na skola, jobb och allt drar igang igen.

kramar Anna

2010

japp, nytt ar och nytt decemier.
det har vart ltie galet de dagarna som vi ahr vart har.

det har vart varmt, emelie ahr fatt for mycket so och det har vart skont att vara anonym igen.

nr vi kom hit morgonen den 29 december var det som att komma hem. bort fran kulturkrockar och massa saker.
det har vart mycket folk har udner veckan, massa fan den amerikanska fredskaren, som vi har bytt erfarenheter med andra volontarer att ihte rikigt kunna bli forstadda, att kanna sig uttittat och forsoka passa in i en kultur som verkligen inte ar en egen. men till skilland fran oss sa har de har i 2 ar och vi 6 manader, vilket gjort att man klarar en mandad till. och de var verkligen inspirarden och givande. tror att det ar bara att prata mycket med andra volontarer som bor i omraden dar de ar dew enda tiva, och tjejerna bor sjalva, medan de gifta paren bor tillsammans.
sedan var det ett stort gang fran jobeck saom var har for att festa, de var roliga, men fatt for mycket ..

denna semstern ahr vart bra, vi ahr inte gjort sa mycket, men vart pa bio tva ganger, sett Avatar 3D och en komedi som heter Couples reatrat. helt ok bada tva och skont att kunna komma ivag en stund, det kostar inte med an 40 rand, ca 35 svenska kronor.

annars har vi vart stranden mycket, jag ahr fastnat for Twiligth lasandet och har nu alla pa engelska(det du stina).
det var en familj fran Norge har i 4 dagar som vi umgicks mycket emd, det var skojnt att kunna prata svenska och umgas emd folk fran sin egen kultur.

idag var vi uppe pa stadiumet som ska ha alla matcher har i Durban. man akn aha upp i en hiss och se allt, och sta dar uppe. 236 meter over marken, och yes, Emelie var med. det ni. (hon ar hojd radd)

bara samtal krafter for deintensiva manaderna som vi ahr kvar har, det kansn som i har haft det rikigt lungt nu i ovr en manad, sen ar det 3 mander kvar och allt ar uppbokat, det kanske ar det basta for att motverka hemlangtan, men anda, att hinna andas kan vara bra.

det hande en olycka hare pa natten till nyarsdagen, en ung man drunknade i poolen, vilket vart obehagligt for teorin till att det hande vart olika, men det sags att han va full, simmade och fick en hjartattack eller sa.
hur hemsk att ha dog, och han var har med sin fru pa honeymoon, vilket gor det varre.
vi pratade inte mycket med dem, men iaf.

hort att vadret vart kallt och skont hemma nu, har ar det sommar och nice.
komemr vara varmare i Mkhuhlu, men tillbaka till barnen.

denna veckan kommer besta av bon och fasta, men min mage ar itne sa bra, sa kommer att ga till en lakare nu nar vi kommer hem. hoppas itne pa spruta bara.

Grattis sister som fyller 19 idag och mormor som fyller 80 imorrn!

ta hand om er!

kram Anna