Min ena kusin

Togo lyssnar pa musik

Togo lyssnar pa musik. underbara unge.

Mina kusiner

Tendo(i rott) och Togo i blatt/vitt. underbara, 3 ar, Tendo och Togo 20 manader



Tendo, 3 ar i rott och Togo 20 mander i blatt oc vitt. underbart sota.

Tzoni, min älsklings unge



varan sang och varat rum.

Ni kan kallla mig Khenzani Khoza

japp, det ar mitt nya namn.
forra sondagen sa fick vi vara namn, som de av tradition fick av de aldre kvinnorna i kyrkan.
Mitt namn ar Khenzani och betyder thanks. Emelie heter Djineko och betyder gift, gava.

forra lardagen var vi och halsade pa en svenk missionar som vart har sedan 1952, han avr lite gammal och glomsk, men han tog emot oss med oppna armar och visade oss runtomkring i omradet i Nelspriet dar han bor.
vi akte taie hem pa kvallen och fick veta att det var den sista som gick. galet!

pa sondagen var vi i kyrkan so sagt.hela veckan som var var valdigt kall och allt var fuktigt eftersom vi inte hade nagon dirket varme som kan gora att det torkar.

pa mandaen avr det galet varmt sa nar vi kom hem sa satte vi igang med att stortvatta och det torkade pa, ca 1 timme, galet:) seda avr vi i kyrkan pa en samling, veckan sam var var ganska seg pa forskolan lararna ar lite sega och de forberedde sig for den stora graduationen. veckan var lite seg och det var vart iaf, sa det bklev lite promenader pa kvallen.

hade fatt ett litet paket pa sondagen fran mamma med choklad och te, tackar, har sparat pa chokladen, se det kommer bli gott ar vi tar den sen.

i fredags var ewt som sagt graduation for de sma barnen, det holl pa i ca 3 timmar, och det var lite segt, varmt och pa tsonga. lite segt, pa eftermiddagen var vi inne och shoppade lite till brollopetsom vi avr pa igar, det var skont att komma ivag.
nar vi kom hem sporegngade det och var aska, det gillar vi inte..:(

pa lordagen var det gradutaion for Micke, en av vara broder som last till pastor i 3 ar nu och ska flytta tillbaka dit han bodde innan. kommer sakna honom.
igar var vi pa brollop hela dagen, segta, varmt och hungrigt. akte kl 06.30 och var framme och vantade lange, onodigt med tid och var nog lite osocial.

just nu ar vi no inne i en fas dar allt som handet gar lite emot oss, tex att allt vi gor far en kommentar, eller som en pik, den yngsta dottern. men det ar sant man far ta och forsoka att komma vidare med.

det var hemlangtan igar pa hogsta grad, emelie och jag har nog borkat att inse att det inte kommer bli som eh jul hemma. oc eftersomde bara firar juldagen sa kommer det vara lite segt. men vi klarar detta och kommer att overleva:)
pa fredag aker vi till Durban pa semester  i ca 10 dagar, det ser jag framemot. tjockisen pa forskolan ( vi vet itne vad hon heter) harsagt att shoppingen dar ar jattebillig, sa hre we come.

pappa ringde i fredags nar vi hade somnat., sa han skulle ringa igen, sa pappa ring mig ikavll. det var ett tag sen vi pratade nu. men pratade ed alex och mamma forra veckan.

natt som jagborjat vanja mig vid , det ar alla stora spindlar i taket, det gillar vi inte.:( speciellt pa toan det galler att inte titta upp. men, nar jag duschade i onsdags satt det EN SUPERSTOER pa vagen. det gillar anna inte.

natt annat sa arsuperbrea med att vaa har ar att alla mangos kommer nu, de ar sa goda, speciellt nar de ar nyplockade och solvarma och de smakar lite saom hallon, inte alls samma mangosmak sa det ar hemma. et kommer jag saknar. speciellt nar man tar e och bara njuter av att sitta pa trappan pa baksidan av huset och solen haller pa att ga ner, och det ar ljummet.

det ar sa varmt vissa dagar att det enda man kan gara ar att vara inne och forsoka sta ut, men det gar oh vad jag ahr hort av vadret i sverige vil jag hellre vara har.

nu ska jag lagga upp lite bilder, och hoppas ni har det bra dar hemma! saknar er, stina, lag ut mitt nummer sen:)
puss och kram Anna

Första hjälpen inlägg :)

Eftersom Anna inte har tillgång till internet lika ofta som jag har i Sverige, så har hon bett mig att lägg upp lite bilder. Men det roliga var att jag bara fick med denna bilden i mailet. Visst är flickan söt?

Så länge kan ni kolla in fler bilder här; Emelies blogg.

Ska även snart lägga upp hennes afrikanska mobilnummer!

/Stina


Fran ett regnigt och "kallt" Sydafrika

japp, nu ar det exakt 3 veckor sedan vi lamnade Sverige for Sydafrika. forsta veckorna var varma, men nu har det helt plotsligt vant, och blivit kallt, det kan ha att gora med att forra fredagen nar vi hade ca 42 grader sa bad Emelie om att det skulle bli kallt och svalare. vilket det har blivit. och jag kan saga att jag har inte med mig klader for det vadret. och eftersom husen inte ar uppvarmda sa ar det kallt och fuktgigt inne, men det loser sig alltid, vi klarar oss och snart ska det nog bli varmt igen far vi hoppas.

forra torsdagen sa blev bade jag och emelie sjuka. eller vi madde verkligen itne bra och var trotta, hangiga och madde illa, jag spydde 2 gander pa natten och var helt utslagen pa dagen. men eftersom afriknanerna ar som de ar tyckte de att det avr for att vi art ute mycket i solen, vilket vi inte hade vart, men sedan blev vi battre och vara "foraldrar" var borta forra helgen. pa fredagen hade vi 42 grader varmt och emelie bad sa om kallt vader, vilket vi nu har haft nagra dagar. jag vet att det inte ar kallt for oss i sverige, men eftersom vi kom hit nar det var varmt sa kanns det kallt. till raga pa allt har min forsyldning blivit mer nu nar det ar kallt.

barnen pa forskolan ahr blivit forkylda och de gar kladda som de skulle vara i sverige pa vinterna. lite kul att se, men sen kan man itne saga till heller, for foraldrarna vet ju bast for sina barn.

forra helgen var vi har i Hazawiev och shoppade ltie, for att komma ifran och pa sondagen var det sondagsskoleavslutning, 3 timmar och 30 minuter var det pa, lite segt, men det var itne sa varmt sa det funkade.

veckan ahr vart lite seg, det hander itne sa mycket pa eftermiddagarna och det gor att man itne orkar vara aktiv, vi har tagit flera promenader i omradet och rort pa oss  vilket de inte fattar att vi gor, for alla form av traning ar jobbigt och de klagar ltie pa nar de gatt ca 500 meter. men nar jag sager att jag gar langt varje dag fattar de det inte. sa nar jag kommer he, ska jag stolt fortsatta att ga mina promenader som jag sjalv vill.

det ahr blivit lite strul i familjen, en av vara"broder" pratar itne emd mig och emelie, vi ahre pratat emd varan handledare, mama Agi, och hon har pratat med honom tror vi, men han svarar inte nar vi fragar vad feler ar ller om vi har gjort natt.
det har gjort attt det ahr blivit en konstig stamning i familjen och det har gjort att hemlangtan vart pataglig och vi har vid vissa tillfallen raknat ner for hur lange de det har kvar till vi star pa svenska mark igen. men det kommer att losa sig och tror itne att det kommer vara sa har hela tiden., men det gor att man inte har nagon ro hemma och gar runt pa nalar fopr att inte vara i vagen.

igar nar vi gjrode frukost, havregrynsgrot, sa kom Micke och sa till oss att vi skulle dela med oss av den maten vi gjorde, aven om de itne ater frukost ochd e itne fattar att man behover ha mer an te och vitt brod. sen sa han att om vi kopte godis skulle vi bjuda dem och inte ha det for oss sjalva.
"eftersom ni ar i sydafika nu sa maste ni bli som oss", det sa vi till var mama Agia och hon satt att det inte var nagot vi skulle bry oss om.
Micke verkade inte riktigt forsta att vi inte har sa mycket pengar att rora oss med och han fattade itne att vi betalar hyra for maten. det ar en annan kulturkrock som jagt ror gor att vara syskon kan bli lite irriterade pa oss, for vi pratar lite om att vi ska resa till Durban och Kapstaden senare och mama och papa kozha sager vad som ar bast och tycker att det ar kul.

det ar verkligen inte alls samma forutsattningar som vi har hemma. nar man fragar vad de vill med sina liv, da ryker de lite pa axlarna och sager att de inte rikgit vet, att de vill bo hemma tills de komer pa det, aven om de itne har nagon inkomst eller liknande.
samtidgt visste vi att det skulle vara annorlunda, men de verkar tro att bara for att man ar vit sa har man inte alltid jattemycket pengar.

Mandla, han som ar sur pa oss, tycker att vi som missionarer ska vara odmjuka och dela med oss av det vi har.
men det ar bara att bita ihop och sen tanka pa att detta inte alltid kommer att vara sa. men det gor att hemlangtan ar storre an vad den skulle kunna behova. men som vi sagt till varandra, kommer vi bara over ul sa kommer det ga bra.
over nyar ska vi till Mosambique med mama Agi, papa Sibia och deras 2 barn, det kommer nog bli trevligt det med.

hoppas att ni har det rikigt bra dar hemma och glom itne bort oss!

Kramar Anna

(aterkommer med mitt nya nummer, stina kan du lagga in det??

Jag lever, det ar varmt och nu har vi kommit at internet!

Japp, efter mycket om och men sa kom vi hit, jag och emelie, till Mhukhlu utanfor White River i Sydafrika, i Mpumplanga provinsen.
det har tagit lite tid att komma at internet for de har inte samma behov har som hemma, dar man kollar internet flera ganger om dagen. men det visste vi skulle bli sa nar vi kom hit.

vi blev hamtade av papa Adny pa fkygplatsen och hade ca 40 mil att aka, trotta och lite forvirrade akte vi langst den afriknaksa landskapet, stannade till I Middelburg och traffade den svenska missionaren Anita fran Vaggeryd, skont med sveksna igen.
Somnade nastan direkt i bilen hem, och kom fram till familjen, de var valdigt trevliga, eller ar det, det ar papa Kozha, mama Kozha, Agatha 22 ar, Ashely 18 ar och Refilway 16 ar, sedan bor det 2 killar dar med , sa det ar fullt upp med varan nya afrikanska familj och det ar valdigt skaont, far det har vart lite hemlangtan och da ar en familj kalas bra.
vi packade upp ltie och sag byn, vi var i kyrkan pa sondagen och vilket os!
barne  komoch ville sitta i knat.

vi borjade ltie smatt med skolan forra veckan, och barnen ar galna, det vill kramas, bli burna och bara ha uppmarksamheten...de ar udnerbara. en favorit ar Ztoni, 3 ar.

vi var ivag med var pastor och ahsn fru i Pretoria fredagen till lordagen och det kudne inte bli mer gradde pa moset, v borjade aka tidigt pa dagern for att komma fram i tid.  efter mycket om och men kom vi fram dit, men det var lange och valm, vi var trotta och hungruga, de visade vart jag och emelie skulle sova, jag skojar inte, det var en barack med tva vaningsangar,m och ade var inte frascht, det var morkt och vi sag inte vart vi skulle ga. emelie tappade lite dar och ville  nog helst av allt aka hem, men jag tog modet til mig och var den starka dar, sa vi stallde oss och bad att det skulle bli bra och da kommer mama och papa och sager att vis ak lamna detta och det gjorde vi, men vi komm inte mer an ca 500 meter och vi blir stoppade av poliser som lyser in i bilen och sager at det finns 9 farliga tjuvar ute pa falten runt om graden. da brast det for mig och jag borjade grata. det var inte verkligt och det var en lang dag med, men efter mycket om och men kom vi till ett bed and breakfest som ville ha in oss, 2 vita och 2 svarta, for det ville de inte pa det adnra stallet.  sov gott ocvh akte pa brollopet, men det ver segt for vi vara bara pa vigseln och sen skulle vi nstan hem igen, lite for kort for en san lang resa. ..

hemma igen och det var skont, famlijen tog emot oss igen och det var skont att koomma hem till sin sang..aven om det ar en 120 cm sang som vi delar.(nar jag kommer hem ska jag kopa en egen san, pappa) sondagen bestod av kyrkan och vila.

denna veckan har det vart forskolan hela dagarna och umgas med famlijen. det ar kul, vi ska baka cholkadbollar ikvall med., gott!

vi blir igenkanda pa gatan och det kan vara ltie joibbigt som svenk, men bara att ta emot och heja tillbaka och ignorera dem lite, eftersom vi itne rikgit vet vilka man kan lite pa, men om de kanner oss pratar de till oss med namnen och det kanns bra iaf.

vi ahr vart pa hope of center en dag emd, emn det ska vi vanta me tills efter jul, far att komma in i skolan.
det var lite tufft att se det eftersom de manniskorna inte har mer an det de har pa sig och ater for dagen.

de har veckorna vi vart har har fatt mig att fa upp ognen for de som har det lagst i samhallet, likadant var vi ute och shoppade med systrarna i familjen, de shoppar inte pa samma satt som vi.
fast de har fina bilar och fina klader sa har vi olika kultuerer med.
engelskan gar bra, och vi ahr kommit igang litte med att lara oss tsonga, att av alla de sproken de pratar har. det kommer bli mer av det senare.

maten ar ltie si sadar, itne samma som hemma, mend et gar, har atit mycket papp, som en grot ungefar,fast i fast form.

men jag trivs och ar sa glad att vi kom hit, och det kommer att bli ltie lattare sen nar det ar efter kul tror jag, emnd et kommer bli bra.

ska ta och fixa mitt afrikanska nummer senare idag sa kommer att anvanda det sen. och brev uppskattas alltid med(garna svenskt godis, lite tomteskum)

barnen pa forskolan ar ca 40 stycken och i min grupp, se som kommer borja 1an efter jul lar sig rakna pa engelska nu, lite svart att kommunicera med en blandning av svenska, engelska och avd de nu pratar. de sager mam till mig och emelie hela tiden och ar bara sa bedarande sota.  att det var for deras skull vi kom hit angrar jag inte alls, aven om det var mycket annat med, men iaf..

i mitten pa december funderar vi att aka till Durban pa semester nagra dagar, det skulle vara sa skont att komma ivag till havet nagra. varmen ar underbar, men det ar ltie jobbigt med att nte kunde bada nare man vill eftersom det itne finns nan pool pa nara hall.

men hittills har det vart kalas bra, och det ar skont att emelie ar emd, vi matchar varandra och det gar att det funkar bra. blir mycket svenskt mellan oss och det kommer bli intressant hur det blir nar vi kommer langre in i detta.
Gud ar verkligen sa central har, inte samma saom hemmaplan, det finns massa kyrkor, och gudstjansterna har vart sa bra hittills, mycket fart och flang. pa sondag ar det avslutning far sondagsskolan och det kommer bli kul att se det.

Ha det riktigt bra hemma!
saknar er!
KRAMAR ANNA

Anna Carlson
P. O. Box 236
Mkuhlu
1246
Sout Africa

(eller natt, stina du far ga in och andra den rikgit om du vill)